15 gezondheidslessen uit de Netflix serie Live to 100: Secrets of the blue zones

Gezondheidslessen

Wat maakt de levensverwachting op sommige plekken in de wereld zo opmerkelijk veel hoger dan op andere plekken?

Zou het kunnen liggen aan factoren zoals bijvoorbeeld voeding? Schrijver Dan Buettner neemt ons mee op een ontdekkingsreis in de Netflix-serie ‘Live to 100: Secrets of the Blue Zones’ om te laten zien waarom mensen in gebieden zoals Okinawa, Ikaria en Sardinië aanzienlijk langer leven. Welke inzichten kunnen we hieruit halen?

Deze regio’s staan bekend als Blue Zones vanwege de uitzonderlijke levensduur van hun bewoners. Het geheim achter hun langere levensduur: voeding, beweging, zingeving en gemeenschapszin. Neem bijvoorbeeld het platteland van Okinawa, waar mensen regelmatig zoete aardappelen eten, een voedingsmiddel rijk aan goede voedingsstoffen. De maaltijden zijn er niet alleen voedzaam, maar ook calorierijk voedsel wordt beperkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika.

Bovendien zijn de inwoners van Okinawa vaak actief bezig op het platteland, wat resulteert in meer lichaamsbeweging. Deze combinatie van factoren draagt bij aan een verlenging van de levensduur. Wat kunnen wij hiervan leren, zelfs als we niet in deze gebieden wonen?

 1. Plantaardig dieet: de nadruk ligt op een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, bonen en noten, waarbij vlees slechts beperkt wordt geconsumeerd.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging: beweging is een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven, zoals wandelen, tuinieren of andere vormen van lichte tot matige fysieke activiteit.
 3. Gematigdheid: matiging in consumptie, inclusief eten tot je voor 80% vol zit en weinig tot geen alcohol.
 4. Doelgericht leven: een helder doel voor elke dag, bekend als ‘Ikigai’ in Okinawa of ‘Plan de Vida’ in Nicoya.
 5. Stressreductie: technieken om beter om te gaan met stress en dit te verminderen, zoals meditatie, siësta’s of sociale activiteiten.
 6. Spirituele of religieuze betrokkenheid.
 7. Prioriteit voor familie: ouderen worden gerespecteerd en blijven vaak in de buurt van familieleden wonen.
 8. Onderwijs en levenslang leren: een cultuur van constante persoonlijke ontwikkeling en educatie.
 9. Natuurlijke omgeving: leven in een omgeving die beweging en ontspanning in de natuur stimuleert.
 10. Minder zitten, meer staan en bewegen: in de Blauwe Zones zijn mensen vaak actief gedurende de dag, met minder langdurig zitten dan in veel westerse culturen.
 11. Gebruik van lokale en seizoensgebonden voedingsmiddelen: voedsel is niet alleen plantaardig, maar vaak ook lokaal geteeld en seizoensgebonden, wat bijdraagt aan de versheid en voedingswaarde.
 12. Natuurlijke geneeswijzen: vaak maken inwoners van de Blauwe Zones gebruik van traditionele en natuurlijke geneeswijzen.
 13. Gemeenschappelijke eetgewoonten: maaltijden worden vaak in gezelschap gegeten, wat het sociale aspect van eten benadrukt en bijdraagt aan de regulering van de hoeveelheid voedsel die men consumeert.
 14. Beperkt gebruik van technologie: in sommige Blauwe Zones is het gebruik van moderne technologieën minder doorgedrongen, wat kan bijdragen aan minder stress en een hogere kwaliteit van persoonlijke interacties.
 15. Sterke sociale netwerken: sterke familiebanden en gemeenschapszin helpen stress te verminderen en ondersteunen een gezond psychologisch welzijn.

Als we inzoomen op het laatste punt zien we dat verbondenheid bijdraagt aan een langere levensduur. Zowel privé of zakelijk verbinden met anderen is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Een goed netwerk maakt écht een verschil. Het biedt niet alleen steun, maar brengt je ook nieuwe kansen en ideeën. Het is simpelweg 1+1=3.

Dus wacht niet langer en sluit je ook aan bij onze community van holistisch werkende gezondheidsprofessionals. In de Healthy You, Healthy Business community bouwen we samen aan succesvolle en gezonde toekomst. Van je bedrijf, maar ook van jezelf.

Deel dit artikel met jouw netwerk