Ik start mijn ochtend regelmatig met de geleide meditatie ‘begin deze dag met focus’ uit de Meditation Moments App van Michael Pilarczyk.

Je hoort mensen vaak zeggen dat ze het moeilijk vinden om hun focus te behouden. En ja, natuurlijk heeft dit te maken met alle prikkels die we de hele dag door krijgen en ons afleiden. En ook nog eens veel te veel zijn voor ons brein om te verwerken. Maar bekijk het eens zo: je verliest geen focus, het ontbreekt je aan heldere doelen. En als dit laatste bij jou het geval is, dan kan dit je aardig in de weg zitten om succesvol te zijn als ondernemer.

Druk, druk, druk….

We doen wel druk, we voelen ons ook druk, want we werken heel de dag ellenlange to-do lijstjes af of zijn alleen maar bezig met het beantwoorden van tientallen mails. Maar dragen deze ‘in de waan van de dag’ acties wel bij aan jouw grotere doel? Heb je überhaupt jouw doelen voor dit jaar helder en opgeschreven?

Ik neem aan dat je winstgevend en succesvol wilt zijn, dus een jaarplan is toch wel het minimale wat je moet hebben. Waar richt je je op dit jaar en hoe ga je dit bereiken? En wat ga je juist niet doen, want ook dat soort keuzes moet je durven maken.

Breng realisme aan in wat je aan kan en overschat jezelf niet

En dan nog iets anders. Ben je realistisch over wat haalbaar is en hoeveel tijd iets kost? Gisteren had ik een werksessie met een klant en we spraken over dit onderwerp. Ik had een voorbeeld uitgewerkt welke stappen je allemaal moet nemen om een nieuwe online cursus te ontwikkelen en te lanceren inclusief een fictieve tijdsindicatie per stap. Dit had ik nog voorzichtig ingestoken, maar toch was het al shocking om te zien hoeveel tijd alles kost als je het omrekent naar uren en werkweken. Als je dit soort zaken meer inzichtelijk hebt en in een workflow hebt beschreven, kun je veel beter plannen.

Veel ondernemers overschatten dan ook vaak wat ze aankunnen, omdat ze niet goed weten hoe ze een wat groter project moeten aanpakken. Ze beginnen elke keer maar weer gewoon en vinden het wiel opnieuw uit. En vanuit passie en energie en op wilskracht komt het waarschijnlijk ook wel voor elkaar, maar tegen welke prijs? En als je in december terugkijkt, heb je dan een voldaan gevoel en heb je een succesvol jaar gehad?

Maak je bedrijf klaar om op te schalen

Afhankelijk van de fase waar je in zit met je bedrijf, doe je als zelfstandig ondernemer nog veel werkzaamheden zelf. Maar als je groeit kun je niet meer alles zelf doen. Zorg er dan ook voor dat je op tijd klaar bent om werk over te dragen en zet jouw processen en workflows op papier. En nee, dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn volgens één of ander bedrijfskundig model of met een tool die je moet aanschaffen. Houd het praktisch en werkbaar.

Pfff, wat komt er bij ondernemen dan nog een hoop kijken hè. Terwijl je het liefst bezig bent met het helpen van je klanten of de inhoud. Maar inzicht en overzicht zijn essentieel om grip op je bedrijf te hebben en succesvol te kunnen groeien. En nog veel belangrijker, zonder jezelf over de kop te werken en het plezier in ondernemen te verliezen.

Ik vind het toevallig wel heel leuk om bezig te zijn met structuur, overzicht, doelen en actieplannen

In mijn 1-op-1 Focustraject gaan we in 6 weken tijd aan de slag met jouw doelen en jaarplan. Daarnaast inventariseren we jouw processen zodat jij kan starten met het beschrijven ervan. Ik geef je hier een handige template voor. Ook leer ik je om van een jaarplan terug te plannen naar een 12-weken planning en een weekplanning. En we kijken ook gelijk naar de werkzaamheden die er zijn binnen je bedrijf om te bepalen wat je op termijn wilt uitbesteden en wat je hier dan voor profiel voor nodig hebt.

Jij moet het doen, want het is tenslotte jouw bedrijf, maar ik geef je mijn kennis en ervaring en lever jou handige tools aan. Zie mij als je tijdelijke business partner die met je meekijkt en meedenkt. Ik ben je grootste supporter, maar daag je wel uit .

Dus herken jij bovenstaande en ben je coach, therapeut of gezondheidsprofessional en help je mensen op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en/of spiritueel gebied? Laten we dan eens vrijblijvend kennismaken. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Deel dit artikel met jouw netwerk

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest

Deel dit artikel met jouw netwerk