Bekijk het ondernemerschap óók vanuit een holistisch perspectief, net als gezondheid

Je kent vast wel de betekenis van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. Holistische gezondheid kijkt dan ook naar de verbinding tussen lichaam, geest en ziel, maar ook de leefomgeving. Alles is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar. Het één kan niet zonder het ander en een verandering op één niveau beïnvloedt alle andere niveaus.

Ik zie parallellen tussen holistische gezondheid en ondernemerschap en benader het ondernemerschap dus ook als één systeem waarin alles samenhangt. Ik leg het je hieronder uit.

1. Zelfzorg als fundament

Net zoals holistische gezondheid begint bij zelfzorg, begint holistisch ondernemen bij de ondernemer zelf. Gezondheid, vitaliteit en weerbaarheid van jou als ondernemer, vormen het fundament van je bedrijf. Als jij niet lekker in je vel zit, kun je jouw bedrijf ook niet de aandacht geven die het nodig heeft om te groeien. Zelfzorg is cruciaal, want als jij wegvalt, valt het hele systeem in duigen.

2. Bedrijf als integraal systeem

Een bedrijf is een complex systeem waarin alles met elkaar samenhangt. Van inkoop tot verkoop, van marketing tot financiën en alles er tussenin. Een disbalans op één gebied beïnvloedt het geheel. Het is als een lichaam: als één orgaan(systeem) niet goed functioneert, heeft dit invloed op de totale gezondheid. Als ondernemer zal je dus aandacht moeten schenken aan alle onderdelen van jouw bedrijf.

3. ‘Oorzaak van de oorzaak’ in zakelijke context

In holistische gezondheid zoekt men naar de ‘oorzaak van de oorzaak’. Deze benadering is ook van toepassing op zakelijke problemen. Neem bijvoorbeeld een financiële disbalans. Probeer de diepere oorzaken te begrijpen. Heb je voldoende inzicht in je inkomsten en uitgaven? Weet je wat je nodig hebt aan omzet, winst en cashflow? Oftewel, begrijp je de financiële stromen binnen je bedrijf? Soms is een korte termijn quick fix nodig, zoals het stoppen van onnodige uitgaven, maar het is belangrijk om naar duurzame oplossingen te zoeken.

4. Bijdrage aan het grotere geheel

Een gezond, succesvol bedrijf is meer dan alleen winst. Ik vind dat het ook een positieve bijdrage moet leveren aan de samenleving. Als ondernemer kun je, via jouw producten, diensten, bedrijf of persoonlijke bijdrage, iets teruggeven aan de maatschappij. Dit dient niet alleen het grotere geheel, maar geeft je ook nog eens voldoening en betekenis!

Holistisch ondernemen in de praktijk

In mijn community en kennisplatform “Healthy You, Healthy Business” wordt aan  alle onderdelen van het runnen van een bedrijf, inclusief zelfzorg, aandacht besteed. Het doel is niet alleen om jou iets te leren en te inspireren, maar ook om bewustwording te creëren. Als ondernemer moet je bewust zijn van alle aspecten die bij het ondernemerschap komen kijken, zelfs als je ze niet allemaal even leuk vindt of (nog) minder goed in de vingers hebt. Alleen zo kun je weloverwogen beslissingen nemen over de toekomst van je bedrijf en of je bijvoorbeeld bepaalde zaken gaat uitbesteden of je er juist zelf meer in gaat verdiepen.

P.S. Ik heb ook een podcast opgenomen over dit onderwerp. Check aflevering 16 op Spotify.

Deel dit artikel met jouw netwerk