Het Business Model Canvas

Business Model Canvas

Als holistisch ondernemer is het essentieel om je bedrijf als een geïntegreerd systeem te zien. Het Business Model Canvas (BMC) is hiervoor een uitstekend hulpmiddel. Of je nu therapeut, coach, counselor of lichaamswerker bent, het BMC kan je helpen je onderneming holistisch te benaderen en te optimaliseren.

 

De holistische benadering en het Business Model Canvas

In de holistische gezondheidszorg zoek je naar diepere oorzaken van klachten en kijk je naar de verbinding tussen lichaam, geest, ziel en leefomgeving. Deze principes zijn ook toepasbaar op het ondernemerschap. Je praktijk is een systeem waarin alles samenhangt, net zoals in het menselijk lichaam. Het Business Model Canvas helpt je deze samenhang in kaart te brengen.

 

Alles staat in verbinding met elkaar

Daarnaast kijk je als holistisch werkende gezondheidsprofessional ook naar de verbinding tussen lichaam, geest, ziel én leefomgeving. Alles staat met elkaar in verbinding en beïnvloedt elkaar. Het één kan niet zonder het ander, en een verandering op één niveau heeft invloed op alle andere niveaus.

Deze twee principes zijn net zo goed toepasbaar op zakelijk gebied. Kijk daarom eens door diezelfde bril naar het ondernemerschap. Jouw praktijk is immers ook een systeem waarin alles met elkaar samenhangt. Van inkoop tot verkoop, van marketing tot administratie, van online zichtbaarheid tot netwerken en van persoonlijke ontwikkeling tot zelfzorg. Een disbalans op één gebied beïnvloedt het geheel, net zoals een orgaan(systeem) dat niet goed functioneert invloed heeft op de totale gezondheid.

 

Business Model Canvas: de blauwdruk van je bedrijf

Nu we weten dat jouw bedrijf ook een systeem is waarin alles met elkaar samenhangt, is het tijd om alle belangrijke aspecten van je onderneming te begrijpen en te visualiseren. Het Business Model Canvas (BMC) is daarvoor een makkelijk hulpmiddel. Het canvas bestaat uit negen bouwstenen die samen een holistisch beeld geven van hoe je praktijk waarde creëert, levert en vastlegt.

 

De negen bouwstenen zijn:

1.   Klantsegmenten: voor wie creëer ik waarde?

2.   Waardepropositie: welke waarde bied ik mijn klanten?

3.   Kanalen: hoe bereik ik mijn klanten?

4.   Klantrelaties: hoe onderhoud ik het contact met mijn klanten?

5.   Kernactiviteiten: welke activiteiten voer ik uit om mijn bedrijf te laten draaien?

6.   Kernmiddelen: welke middelen zijn essentieel voor mijn bedrijf?

7.   Samenwerkingen: met welke externe leveranciers en partners werk ik samen?

8.   Inkomstenstromen: hoe verdien ik geld?

9.   Kostenstructuur: wat zijn de belangrijkste kosten van mijn bedrijf?

Het Business Model Canvas helpt je om je bedrijfsmodel op een gestructureerde manier te ontwerpen en te analyseren. Het stelt je in staat om je bedrijf te visualiseren en te begrijpen hoe alles met elkaar is verbonden. Het maakt het makkelijker om strategische beslissingen te nemen, innovatief te blijven en kansen te identificeren.

 

Het Business Model Canvas voor starters én ervaren ondernemers

Het Business Model Canvas is niet alleen voor starters. Hoewel het vaak wordt gebruikt bij het opzetten van een nieuw bedrijf, is het ook een waardevol instrument voor bestaande bedrijven. Het canvas biedt een gestructureerde en visuele manier om het huidige bedrijfsmodel te analyseren en te begrijpen. Ook kan het helpen bij het identificeren van mogelijkheden voor verbetering, groei of zelfs heroriëntatie.

Voor therapeuten en coaches die al jaren bezig zijn kan het Business Model Canvas dienen als een krachtig hulpmiddel om het huidige bedrijfsmodel te evalueren, efficiëntie te vergroten, nieuwe inkomstenstromen
te ontdekken of zich aan te passen aan veranderingen in de markt. Het helpt bij het nemen van strategische beslissingen en kan worden gebruikt als een communicatiemiddel om het bedrijfsmodel met teamleden, partners en stakeholders te bespreken.

Het Business Model Canvas is dus relevant voor zowel starters als gevestigde gezondheidsprofessionals, omdat het hen in staat stelt om op een holistische manier naar de verschillende aspecten van hun bedrijf te kijken.

 

Aan de slag met jouw Business Model Canvas

Het canvas is voor elke ondernemer, ongeacht de branche, bedrijfsgrootte of ervaring, een handig hulpmiddel. Voordat je start, print eerst het Business Canvas Model uit, je vindt deze gratis op internet.

Door aan de negen bouwstenen invulling te geven, breng je op slechts één A3’tje de kern van je bedrijf in kaart.

  1. Klantsegment (Customer Segments)

Voor wie creëer je waarde? Identificeer je doelgroep (bijvoorbeeld individuen binnen een bepaalde leeftijdsgroep met een specifieke gezondheidsklacht) en begrijp hun behoeften, problemen en verlangens. Durf te kiezen, want niet iedereen is je klant en je wordt zelf ook niet blij van elke (type) klant. Het maken van deze keuze kan misschien een beetje pijn doen, maar het is absoluut noodzakelijk. Het geeft je focus en zorgt er onder andere voor dat je veel scherper en gerichter kan communiceren in bijvoorbeeld je social media posts. Schrijf de belangrijkste klantsegmenten op in het canvas.

  1. Waardepropositie (Value Proposition)

Welk probleem van jouw ideale klant help jij oplossen en hoe doe je dat? Bepaal wat jouw unieke aanpak is (bijvoorbeeld een op maat gemaakt leefstijladvies voor drukbezette moeders en mogelijkheid tot spreekuren op zaterdag). Beschrijf welke voordelen cliënten kunnen verwachten en hoe jouw diensten hen helpen.

  1. Kanalen (Channels)

Zonder communicatie word je niet gevonden, dus overweeg verschillende kanalen om te communiceren met je (potentiële) klanten. Bedenk op welke online en offline kanalen jouw doelgroep zich begeeft. Een puber zit bijvoorbeeld wel op TikTok, maar niet op Linkedin. Beschrijf de kanalen die je gebruikt om je diensten aan te bieden.

  1. Klantrelaties (Customer Relationships)

Denk na hoe je de relatie en het contact met je klant wilt onderhouden. Ga ook bij jezelf na wat jij daarin belangrijk, prettig en makkelijk vindt (bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding, regelmatige check-ins, geautomatiseerde e-mails). Communiceer duidelijk over beschikbaarheid, verwachtingen en follow-up om de cliëntrelatie te versterken. Specificeer op het canvas hoe je de relatie met je cliënten wilt opbouwen en onderhouden.

  1. Kernactiviteiten (Key Activities)

Welke activiteiten voer je uit om je business draaiende te houden? Hoe ziet jouw aanbod eruit? Hoe houd je jouw kennis op peil? Besteed eventueel routinetaken uit om meer tijd te besteden aan directe cliëntenzorg en strategische activiteiten. Vul het in op het canvas.

  1. Kernmiddelen (Key Resources)

Dit zijn de materiële en immateriële middelen die je nodig hebt om de waardepropositie te realiseren. Dit kan fysiek, financieel, intellectueel of menselijk zijn. Bijvoorbeeld een laptop, een netwerk van doorverwijzers of een behandeltafel. Investeer daarnaast in professionele ontwikkeling om relevant te blijven. Schrijf de belangrijkste middelen op.

  1. Samenwerkingen (Key Partners)

Identificeer partners, leveranciers en samenwerkingsmogelijkheden die van invloed kunnen zijn op het succes van je praktijk. Werk samen met andere professionals zoals fysiotherapeuten of sportscholen voor verwijzingen. Vermeld de belangrijkste partnerschappen en leg uit hoe deze bijdragen aan je bedrijfsactiviteiten.

  1. Inkomsten (Revenue Streams)

Hoe komt er geld in het laatje? Heb je naast je praktijk nog een parttime baan of heb je een partner die ook geld binnenbrengt? Doe aan risicospreiding en diversifieer je inkomstenbronnen (individuele consulten, groepssessies, workshops, online programma’s, enzovoort). Stel je tarief vast op basis van marktonderzoek en de waarde die je biedt. Noteer de verschillende inkomstenstromen die je hebt geïdentificeerd.

  1. Kosten (Cost Structure)

Heb je éénmalige investeringen als je start, noteer deze dan. Daarnaast breng je je maandelijkse vaste en variabele kosten in kaart en zet je deze in het canvas. Doe regelmatig een check of dit nog klopt. Zoek ook manieren om kosten te optimaliseren zonder de kwaliteit van je diensten te verminderen.

Jouw Business Model Canvas is een levend document

Een doordacht Business Model Canvas helpt je bij het effectief beheren en laten groeien van je praktijk, online onderneming of winkel. Maar zie het niet als een eenmalige invuloefening en een statisch document dat na het invullen nooit meer wordt aangepast. De markt beweegt en verandert voortdurend en als ondernemer zul je je onderneming moeten aanpassen aan nieuwe kansen en uitdagingen. En vergeet niet dat jij als ondernemer ook verandert en ontwikkelt en nieuwe ideeën en wensen krijgt over hoe je je bedrijf wilt inrichten voor een volgende fase dat past bij jouw persoonlijke leefstijl.

Dus beschouw het Business Model Canvas als een levend document dat niet in beton is gegoten. Werk het jaarlijks bij op basis van nieuwe inzichten, klantfeedback, marktveranderingen en persoonlijke ontwikkeling en wensen. Regelmatige herziening en aanpassing zorgen ervoor dat het canvas een waardevol instrument blijft voor het beheren en verbeteren van jouw bedrijfsmodel. Alleen zo blijf je op de lange termijn van waarde en relevant.

Wil je ondersteuning bij de invulling van jouw BMC? Dan heb ik een praktische online cursus voor je inclusief live Q&A sessies waar je al je vragen kunt stellen.

Bron: Business Model Canvas van Osterwalder.

Deel dit artikel met jouw netwerk