Korte checklist: een vliegende start voor je praktijk

Je wilt je eigen praktijk starten binnen jouw holistische vakgebied en de inhoudelijke kennis heb je inmiddels opgedaan of je zit nog midden in je opleiding. Maar ondernemen, dat is weer een vak apart. Als je start met ondernemen komt er een hoop op je af. Om je minder overwhelmed te laten zijn, geef ik je daarom een korte checklist met zaken waar je rekening mee moet houden en over na moet denken. Zo vergeet je geen belangrijke zaken bij het opstarten van jouw praktijk. Wel zo handig!

De basis: dat ben jij!

Een succesvolle praktijk begint met een realistisch plan en een duidelijk doel. Tel daar een gezonde dosis passie en energie bij op én de bereidheid om uit je comfortzone te stappen en je kunt van start!

Business Model Canvas: je praktijk op 1 A4-tje

Het Business Model Canvas (BMC) is een makkelijk hulpmiddel dat je helpt om alle belangrijke aspecten van je bedrijf te begrijpen en te visualiseren. Alleen zo kom je waar je wilt komen. Het is in principe de blauwdruk van jouw bedrijf. Het BMC bestaat uit 9 bouwstenen:

 1. Klantsegment
 2. Waardepropositie
 3. Kanalen
 4. Klantrelaties
 5. Inkomstenstromen
 6. Kernactiviteiten
 7. Kernmiddelen
 8. Belangrijkste partners
 9. Kostenstructuur

In de Kennisbank van HYHB vind je een handige template en uitleg hoe de BMC in te vullen.

Financiën begrijpen

Het begrijpen en beheren van je financiën is de sleutel tot het bouwen van een gezond en duurzaam bedrijf. Alleen zo ben je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en financiële stabiliteit te bereiken. Je begint je praktijk hoogstwaarschijnlijk vanuit passie, zoals iedereen in deze branche, maar pas op dat het geen hobby-bedrijfje wordt.

Denk dus na over het volgende als je start:

 • Je uurtarief
 • Breng je zakelijke kosten per maand/jaar in kaart, zoals telefoon, internet, hostingkosten, verzekeringen, reclamekosten, enzovoort.
 • Doe dit ook voor je privé kosten per maand/jaar. Het is trouwens raadzaam om vanaf dag 1 ook al geld apart te zetten voor later. Al begin je maar met €50,- per maand. Je kan dit altijd verhogen als je omzet toeneemt.
 • Bepaal op basis van bovenstaande hoeveel omzet/cliënten je dan nodig hebt per maand/jaar.

Vind je dit lastig? Laat je dan helpen door een financieel coach of boekhouder. Die investering is het dubbel en dwars waard!

Marketing, communicatie en acquisitie

Over dit onderwerp is natuurlijk onwijs veel te vertellen, maar voor dit overzicht benoem ik alleen even de hoofdlijnen:

 • Bepaal jouw aanbod aan de hand van jouw expertise.
 • Bepaal je ideale klant (kies een niche!).
 • Werk aan je zichtbaarheid, zowel offline als online (kies de kanalen waar je potentiële cliënten zitten).
 • Website: dit onderwerp wil ik even apart uitlichten. Een website is wat mij betreft noodzakelijk, maar wacht niet met het starten van helpen van mensen totdat deze klaar is. Zorg desnoods voor 1 pagina met daarop de basisgegevens (voor wie ben je er, contactinfo, aansprekende foto) en werk ondertussen verder aan je site. Want hoe eerder je zichtbaar bent, hoe beter. Je kunt al prima klanten helpen zonder een perfecte website!
Wel of geen lid worden van een beroepsvereniging?

Onderzoek welke beroepsverenigingen er zijn en welke eventueel bij jou en jouw vakgebied past. Weeg dan de voor- en nadelen af van het wel of niet lid worden van een beroepsvereniging en maak zo een passende keuze.

Zorg dat je je juridische zaakjes op orde hebt

Ik begrijp dat het een ingewikkeld en ietwat saai onderwerp kan zijn, maar je wilt natuurlijk mogelijke juridische problemen voorkomen. Denk in ieder geval aan:

 • Verzekeringen, b.v. beroepsaansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsvoorziening
 • AVG
 • Privacy en cookieverklaring
 • Algemene voorwaarden

In dit blogartikel zet ik de belangrijke kwesties in een handig overzicht op een rij: ‘8 belangrijke juridische en regelgevingskwesties voor therapeuten en coaches’

Systemen en tools

Systemen kunnen je leven een heel stuk makkelijker en overzichtelijker maken. Denk na over de workflows in je praktijk, zoals het plannen van afspraken, facturering en emailmarketing. En onderzoek welke tools jou daarbij kunnen helpen. Dit hoeft echt niet heel de wereld te kosten, er is al veel beschikbaar voor een klein bedrag per maand of zelfs gratis.

Planning en agendabeheer

Een goede planning vormt de ruggengraat van succes en productiviteit. Met een goede, en vooral realistische, planning kun je je doelen gemakkelijker bereiken. Organiseer je taken en acties op een gestructureerde manier en de kans om ze met succes te volbrengen stijgt enorm. Tip: pas op met ellenlange to-do lijstjes. Dat betekent namelijk vaak dat je alleen maar ‘druk’ bent met kleine taakjes die niet bijdragen aan je grote doelen en projecten. 

Werk aan je netwerk

Een sterk netwerk helpt je niet alleen aan nieuwe samenwerkingen of klanten. Het is óók heel waardevol om met gelijkgestemden te kunnen overleggen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder 😉.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

De aller makkelijkste stap in de opstartfase is de KvK-inschrijving. Hiermee geef je je bedrijf officiële erkenning en het is wettelijk verplicht. Maar let op, vanaf het moment dat je je hebt ingeschreven bij de KvK ben je ook btw-plichtig.

BTW vrijstelling medische beroepsbeoefenaren

Wist je dat er voor medische beroepsbeoefenaren vrijstelling van BTW geldt als het persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens betreft? Ben je niet BIG-geregistreerd, dan is lidmaatschap van een erkende beroepsvereniging een voorwaarde om vrijstelling van BTW te krijgen.

Voor het krijgen van vrijstelling moet je een brief met verzoek tot vrijstelling naar de belastingdienst sturen. Maar let op: het kan gunstig zijn om dit pas op een later moment te doen. In het begin maak je vaak nog veel kosten die je kan aftrekken en dat verlaagt je inkomstenbelasting.

Meer informatie vind je hier.

Bonus tips

Done is better than pefect

Ga gewoon beginnen! Ondernemen is een leerproces waarbij ‘done better is than perfect’ is. Het moment van het hebben van voldoende kennis bestaat namelijk niet, dus heb alsjeblieft niet die illusie. Ik zie dit vaak gebeuren bij therapeuten; ze volgen nóg een opleiding of extra cursus om toch vooral maar meer vakkennis op te doen en stellen daarbij het echt starten of doorgroeien uit. Dit is vaak onbewust, want tja ondernemen is nou eenmaal spannend en je ego doet er alles aan om jou veilig te houden. Lees meer over dit onderwerp in mijn blog ‘Omarm de mantra ‘done is better than pefect’.

Zorg voor een groeigerichte mindset

Ondernemers met een groei mindset zien uitdagingen als kansen om te groeien en te leren, zelfs als ze fouten maken. Zorg dat je er ook op deze manier in staat. Begrijp dat falen een normaal onderdeel is van jouw leerproces en dat het niet je identiteit bepaalt. Het zorg er juist voor dat je veerkrachtiger wordt en open staat open voor verandering en groei. Dit vergroot alleen maar jouw kansen op succes. En ook heel belangrijk: het is geen schande om hulp te vragen. Je kan niet alles alleen en je kan ook niet overal verstand van hebben. Dus durf hulp te vragen (het toont juist aan hoe krachtig je bent!) en sta open om met anderen samen te werken.

Zet je eigen zelfzorg altijd op nr. 1

Therapeuten en coaches zoals jij, zijn altijd bezig met het welzijn van anderen. En dat is bewonderenswaardig, want dat maakt de wereld een stukje mooier en gezonder! Maar je kunt anderen niet goed helpen als je jezelf overspoelt met taken, gedachten en verantwoordelijkheden. Dus zorg goed voor jezelf en blijf vitaal en veerkrachtig, want alleen dan kun je anderen effectief helpen én je bedrijf geven wat het nodig heeft om te groeien.

Hoe HYHB jou kan helpen in je ondernemersreis?

Healthy You, Healthy Business is opgericht om holistisch werkende therapeuten, coaches, trainers en lichaamswerkers te ondersteunen bij het overwinnen van alle ondernemersuitdagingen die voorbij komen.

Wat vind je er allemaal?

 • Een community van gelijkgestemde professionals waar kennis en ervaringen worden gedeeld, maar ook waar je terecht kan met je vragen en twijfels.
 • Een uitgebreide Kennisbank: waardevolle informatie en praktische hulpmiddelen om je te helpen bij alle facetten van het ondernemerschap.
 • Online livesessies: doe mee met de online livesessies, b.v. mastermind-sessies, om te leren van andere ondernemers en je vaardigheden uit te breiden.
 • Inspiratie en motivatie: het platform is een bron van inspiratie en motivatie om je op koers te houden en je doelen te bereiken.
 • Individuele begeleiding: heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding? Dan kun je 1:1 met mij werken om je specifieke uitdagingen aan te pakken.

Wil je nou écht goed van start en succesvol groeien?

Word dan lid van de community Healthy You, Healthy Business. Als premium lid heb je toegang tot de kennisbank waar je podcasts, tools, templates, artikelen en masterclasses vindt. Elke maand worden er nieuwe modules toegevoegd. Spar in de community met andere ondernemers en neem deel aan alle toffe online events. Hier werken we samen aan zowel je zakelijke als je persoonlijke ontwikkeling. Een kleine investering in jezelf en je bedrijf, maar zoveel waard!

Deel dit artikel met jouw netwerk

Deel dit artikel met jouw netwerk