De 12 gewoontes van succesvolle ondernemers (deel 1)

Een succesvolle ondernemer heeft vaak bepaalde eigenschappen en gewoontes die haar onderscheiden van de rest. Zij zet uitdagingen om in kansen en streeft voortdurend naar groei en ontwikkeling. Kun jij ook succesvol worden in 12 stappen? Zeker! In het eerste deel van dit tweedelige artikel geef ik je 7 business gewoontes, geïnspireerd op het boek “De zeven eigenschappen voor succes in je leven” van Stephen Covey én gewoontes die volgens mij óók van belang zijn. Deze gewoontes kun je natuurlijk ook toepassen op je privéleven!

Wat zijn de 7 gewoontes volgens Covey en hoe dragen ze bij aan zakelijk en persoonlijk succes?

1.Wees proactief

Een succesvolle ondernemer neemt verantwoordelijkheid voor haar eigen succes. Begrijp dat je de controle hebt over je eigen reacties en keuzes, ongeacht de omstandigheden. Neem zelf het initiatief en anticipeer op veranderingen in plaats van je te laten beïnvloeden door externe factoren. Door proactief te zijn kun je obstakels overwinnen en nieuwe mogelijkheden creëren.

2. Begin met het einde voor ogen

Om succesvol te zijn, is het essentieel om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Een succesvolle ondernemer stelt lange-termijndoelen en creëert een visie voor haar bedrijf. Weet waar je naartoe wil, zo kun je strategieën ontwikkelen en acties ondernemen die in lijn zijn met jouw visie. Dit stelt je in staat om gefocust te blijven en tegenslagen te overwinnen.

3. Belangrijke zaken eerst

Een effectieve ondernemer begrijpt het belang van tijdmanagement en stelt prioriteiten. Richt je op de belangrijkste taken die bijdragen aan je lange termijn doelen. Door belangrijke zaken eerst aan te pakken, voorkom je dat je overweldigd en afgeleid raakt door de waan van de dag. Je bent in staat om productiever te zijn en te werken aan zaken die werkelijk bijdragen aan de groei van jouw bedrijf.

4. Denk in termen van win-win

Een succesvolle ondernemer begrijpt het belang van samenwerking en het opbouwen van duurzame relaties. Streef naar win-winoplossingen waarvan alle betrokken partijen profiteren. Richt je op het creëren van waarde op lange termijn in plaats van te streven naar korte termijn winst. Door eerlijkheid, integriteit en wederzijds respect te bevorderen, kun je sterke zakelijke relaties opbouwen die gunstig zijn voor alle partijen.

5. Zoek eerst begrip en wordt dan begrepen

Communicatie is een essentieel onderdeel van succesvol ondernemerschap. Een succesvolle ondernemer neemt de tijd om naar anderen te luisteren voordat ze haar eigen standpunt naar voren brengt. Begrijp dat het belangrijk is om anderen te begrijpen voordat je zelf begrepen kunt worden. Door effectieve communicatie kun je sterke relaties opbouwen met klanten, medewerkers en andere belanghebbenden.

6. Creëer synergie

Synergie ontstaat wanneer verschillende elementen samenwerken om een grotere waarde te creëren dan de afzonderlijke delen. Een succesvolle ondernemer is in staat om synergie te identificeren en te benutten. Zoek naar samenwerkingsverbanden, bundel middelen en ideeën, en creëer zo innovatieve oplossingen. Door samen te werken met anderen kun je je potentieel maximaliseren en nieuwe mogelijkheden ontdekken.

7. Houd de zaag scherp

Om duurzaam succes te behalen, is zelfzorg essentieel. Een succesvolle ondernemer begrijpt het belang van balans en het onderhoud van haar fysieke, mentale en emotionele welzijn. Investeer in je persoonlijke groei en ontwikkeling, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Door gezonde gewoontes te cultiveren en tijd te nemen voor rust en ontspanning, kun je op de lange termijn succesvol blijven.
Aan deze 7 waardevolle gewoontes van Covey, voeg ik er graag nog een aantal toe:

8. Ontwikkel een gezonde geld mindset

Weet hoe je er financieel voor staat en laat je hier bij helpen als dit je minder ligt. Niet onbelangrijk: heb een gezonde relatie met geld. Overwin (oude) blokkades over geld en denk vanuit overvloed en geloof in jouw vermogen om financieel succes te bereiken. Beheer je financiën verstandig, investeer in zaken die je dichter bij je doel brengen en neem doordachte risico’s.

9. Wees gestructureerd en georganiseerd

Een succesvolle ondernemer begrijpt het belang van structuur en organisatie in de dagelijkse activiteiten. Stel doelen, maak planningen en werk effectief aan die plannen. Creëer systemen en processen om efficiëntie te bevorderen en tijd te besparen. Door gestructureerd en georganiseerd te zijn, kun je langer productief blijven. Werk slimmer, niet harder. Wil je ook leren plannen als een pro? Luister dan naar mijn podcast over dit onderwerp.

10. Creëer routines

Routines zijn de bouwstenen van succes. Een succesvolle ondernemer creëert routines die haar helpen om consistente en gezonde gewoontes te ontwikkelen en vol te houden. Alleen met goede routines blijven je gewoontes een onderdeel van je dagelijkse leven en zorgen ze voor resultaat.
Maak een ochtend- en avondroutine, dit helpt je om de dag effectief te starten en af te sluiten. Plan tijd voor strategische sessies, creatieve momenten en reflectie. Door routines te volgen kun je discipline opbouwen en je productiviteit vergroten. Elke werkweek opstarten met het plannen van je week is bijvoorbeeld een waardevolle routine.

11. Leer dagelijks

Een succesvolle ondernemer begrijpt het belang van voortdurende zelfontwikkeling. Door je kennis en vaardigheden voortdurend uit te breiden, vergroot je direct het succes van je bedrijf. Of dit nu binnen je vakgebied is of op persoonlijk leiderschap. Wees leergierig en streef ernaar om elke dag iets nieuws te leren. Plan hier ook tijd voor in. Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om elke dag 10 pagina’s uit een boek te lezen of 2 podcasts per week te luisteren.

12. Ga netwerken

Een goed netwerk is cruciaal voor zakelijke groei. Het kan leiden tot nieuwe klanten, samenwerkingsmogelijkheden, investeringen en andere zakelijke voordelen. Door sterke relaties op te bouwen, kun je je zakelijke netwerk uitbreiden en de groei van je onderneming bevorderen. Door te leren van de ervaringen van anderen in verschillende vakgebieden of interessegebieden krijg je waardevolle inzichten en profiteer je van de expertise van anderen. Een goed netwerk draagt ook bij aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Door in contact te komen met inspirerende en succesvolle mensen, motiveer je jezelf om nieuwe doelen te stellen en je eigen vaardigheden en kennis te verbeteren.  Het hebben van mensen om op terug te vallen voor advies, begeleiding en aanmoediging kan van onschatbare waarde zijn bij het overwinnen van uitdagingen en het bereiken van succes.

Al deze gewoontes zorgen voor een sterke basis voor zakelijk succes en persoonlijke groei. Door onder andere proactief te zijn, doelen te stellen, prioriteiten te stellen, samen te werken, effectief te communiceren, een netwerk op te bouwen en aan selfcare te doen, kun jij als ondernemer jezelf en je bedrijf naar nieuwe hoogten tillen. In deel 2 van dit artikel ga ik dieper in op 7 gezondheidsgewoontes.

Wil jij deze gewoonten graag eigen maken? Op mijn platform Healthy You, Healthy Business vind je alle hulpmiddelen! Denk aan de module die helemaal gewijd is aan het onderwerp ‘plannen als een pro’ inclusief handige template. En netwerken kan je makkelijk met andere ondernemers in de community. Word lid van de community en het kennisplatform en krijg onbeperkt toegang tot alle tools.

Bron:
Boek ‘De 7 eigenschappen van succesvolle mensen’ van Stephen Covey

Deel dit artikel met jouw netwerk