Geluk is een recht, een streven en ook een middel

Geluk vormt niet alleen de basis van ons welzijn, maar speelt ook een grote rol in het streven naar een betere wereld. Op 20 maart viert men wereldwijd de Internationale Dag van het Geluk. Deze datum, gekozen vanwege het moment waarop dag en nacht overal ter wereld even lang zijn, symboliseert een universeel evenwicht en benadrukt het belang van geluk in onze levens en de samenleving.

De Verenigde Naties hebben deze dag in het leven geroepen om het bewustzijn te vergroten over hoe essentieel positiviteit, geluk en welzijn zijn voor vredige en duurzame ontwikkelingen wereldwijd. Door specifiek stil te staan bij de waarde van geluk in aspecten zoals democratie en inclusiviteit, dragen we bij aan een meer functionele maatschappij. Deze dag dient als een herinnering dat het nastreven van geluk niet alleen een persoonlijke, maar ook een collectieve verantwoordelijkheid is.

Voor ondernemers is het niet altijd eenvoudig om de balans te vinden tussen ons werk en welzijn. We streven naar financieel succes, maar vergeten soms dat ware rijkdom ook gevonden wordt in onze gezondheid en geluk.

Bij Healthy You, Healthy Business begrijpen we dat geluk veel verder gaat dan het materiële. Daarom richt de community zich niet alleen op het ondersteunen van ondernemers in hun zakelijke ambities, maar ook op hun persoonlijke groei en zelfzorg. Want laten we eerlijk zijn: een gezonde ondernemer, is een succesvollere ondernemer.

Vaak kunnen de kleinste aanpassingen in onze dagelijkse routine al een wereld van verschil maken. Ik daag je dan ook uit om onderstaande suggesties eens uit te proberen!

  1. Wees dankbaar

We doen dingen vaak op de automatische piloot en nemen mooie momenten vaak voor lief. Begin of eindig de dag eens met het opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Deze eenvoudige oefening helpt om je focus te verleggen van wat ontbreekt naar wat er al is.

  1. Zoek verbinding

Goede sociale relaties bevorderen het welzijn. Bel die vriendin eens op die je al even niet gesproken hebt, maak een praatje met de eenzame buurman of maak eens tijd vrij om een potje te voetballen met je zoon. Maar zoek ook verbinding met andere, gelijkgestemde ondernemers en leer van elkaar en help elkaar.

  1. Wees actief

Lichaamsbeweging houdt je niet alleen fit, maar is ook bevorderlijk voor je mentale welzijn. Vind een vorm van beweging die je leuk vindt en maak het een vast onderdeel van je routine.

  1. Zet kleine doelen

Ken je dat fijne gevoel als je een doel bereikt hebt? Voldoening, trots, vooruitgang. Maak je doelen realistisch en vier die successen ook, ook al zijn ze klein.

  1. Neem tijd voor jezelf

Maak dagelijks tijd voor activiteiten die je energie geven en je helpen ontspannen, of dat nu lezen, schilderen, mediteren of iets anders is.

  1. Zeg vaker nee

Het zal je mentale gezondheid enorm goed doen om vaker ‘nee’ te zeggen. Je hoeft niet alles voor iedereen te doen! Het is oké om nee te zeggen tegen

verzoeken of uitnodigingen die je stress geven of je overweldigd laten voelen. Of die ene klant waarvan je eigenlijk al voelt dat dit geen prettige samenwerking gaat worden.

  1. Accepteer missers

Zie het maken van missers als een leermoment in plaats van een tegenslag. Elke misstap is een waardevol inzicht en een kans om te leren en groeien.

  1. Beperk schermtijd

Digitale apparaten kunnen afleidend zijn en stress veroorzaken. Stel grenzen voor je schermtijd, vooral voor het slapengaan, om een betere nachtrust te bevorderen.

  1. Vind plezier in de kleine dingen

Een kopje koffie in de ochtend met de zon op je gezicht, een wandeling in de natuur, de glimlach van een voorbijganger – al deze kleine dingen kunnen je humeur verbeteren, als je ze maar ziet!

10. Heb geduld

Wees vriendelijk en geduldig met jezelf. Accepteer dat er goede en slechte dagen zullen zijn en herinner jezelf eraan dat elk moment een nieuwe kans biedt.

Kortom, bewust worden van je gedrag is een goede eerste stap. Onthoud dat geluk binnenin begint en dat jij de kracht hebt om je eigen welzijn positief te beïnvloeden. Start vandaag nog met het afdwingen van je geluk – je verdient het!

Deel dit artikel met jouw netwerk