De kracht van positief denken

Jaarlijks op 13 september is het Internationale Dag van het Positief Denken. Moeilijke situaties beter kunnen plaatsen, je stress verminderen en je levenskwaliteit verbeteren, allemaal zaken die je alleen al met positief denken kunt bereiken. Hoe meer positieve gedachten je hebt, hoe meer positieve dingen je aantrekt.

Waarom denken we dan toch vaak negatief?

De voordelen spreken voor zich, maar toch maken we ons in de praktijk soms schuldig aan negatieve denkpatronen. Het leven is ook vol onzekerheden en uitdagingen en soms is het gewoon gemakkelijker om in de negatieve spiraal te blijven hangen. Daarbij worden we ook beïnvloed door onze omgeving, de media en onze eigen angsten.
Het is op zulke momenten belangrijk om te weten dat jij de controle over jouw gedachten kan hebben. Het begint allemaal met bewustwording, want als je je bewust wordt van negatieve gedachten, kun je ze vervangen door positieve.

Positiever denken in de praktijk

Er zijn enkele stappen die je zelf kunt nemen om de controle te krijgen over je eigen gedachten:

  • Wees je bewust van je negatieve gedachten: begin met het herkennen van negatieve gedachten wanneer ze opduiken. Probeer te voelen en te begrijpen waarom je zo denkt en waar ze vandaan komen. Pas als je dat begrijpt, kun je ze aanpakken.
  • Koppel gedachten los van de situatie: realiseer je dat je gedachten niet altijd de realiteit weerspiegelen. Soms zijn het slechts percepties en die kun je veranderen.
  • Elk nadeel heeft zijn voordeel: zodra je die negatieve gedachte hebt geïdentificeerd, probeer hem dan om te draaien in iets positiefs. In plaats van te denken ‘dit gaat nooit lukken’, denk je: ‘ik kan dit en pak dit aan met doorzettingsvermogen.’ En probeer in elke situatie ook iets positiefs te vinden.
  • Omring jezelf met positiviteit: houd positieve mensen dichtbij en houd afstand van mensen die je energie kosten. Lees inspirerende boeken en vermijd negatieve invloeden zo veel mogelijk. Persoonlijk word ik bijvoorbeeld best somber van al het negatieve nieuws op tv. Daarom kijk ik maximaal één keer per dag nieuws en soms zelfs een paar dagen helemaal niet.
  • Laat dingen los waar je geen controle over hebt: soms proberen we dingen te beheersen die buiten onze macht liggen en dat kan tot stress en negatieve gedachten leiden. Leer om los te laten en te accepteren dat sommige zaken buiten jouw controle vallen. Focus je op de zaken waar je wel invloed op hebt!
  • Wees dankbaar: elke dag een beetje dankbaarheid tonen, doet wonderen voor je positieve denken. Schrijf ‘s avonds een paar dingen op waar je dankbaar voor bent.
  • Maak positiviteit een prioriteit: stel jezelf als doel om positief te zijn en positieve energie in je leven te verwelkomen.
  • Last but not least. Neem jezelf niet te serieus en lach eens om jezelf en je eigen missers. Niemand is perfect en dat is helemaal oké. Lachen is de perfecte manier om je humeur te verbeteren en te ontspannen.

Wist je dat het verspreiden van jouw positieve energie wonderen kan doen? Een mooi gebaar, een vriendelijk woord of een compliment doet veel goed. Probeer het eens, je zal verstelt zijn wat er gebeurt bij de ander en wat voor gevoel het jou geeft. Ik zeg altijd vriendelijk gedag tegen de mensen die ik tegenkom als ik aan het wandelen ben op straat en glimlach daarbij: een eenvoudige begroeting kan iemands dag maken.

Voel je je toch even wat minder positief, we zijn tenslotte ook maar mens, ga dan lekker naar buiten. Een wandeling maken, even in het park zitten of gewoon genieten van de buitenlucht kan je helpen om negatieve gedachten te verdrijven en je weer energiek en positief te voelen. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om jezelf op te peppen als je een dipje hebt. Denk ook niet te ver in de toekomst en zeker niet in het verleden, wees in het hier en nu.

Vind je het moeilijk om in het hier en nu te zijn terwijl je nog zo veel ‘moet’ doen? Dan kan een meditatie van 10 minuten je al helpen om meer in het moment te leven en negatieve gedachten los te laten. In de Kennisbank van HYHB vind je diverse meditaties die je daarbij kunnen helpen.

Dus, laat die positieve energie stromen! Het is een superkracht die we allemaal hebben, dus maak er gebruik van. Als ik naar mezelf kijk durf ik wel te stellen dat bij mij het glas vaker halfvol dan halfleeg is. Hoe positief ben jij?

P.S.  Ken je de Netflix serie ‘Live to 100: Secrets of the Blue Zones’? Ook hier komen de gezondheidsvoordelen van positief denken en veel lachen uitgebreid naar voren.

Deel dit artikel met jouw netwerk