Holistisch therapeut worden: wat je moet weten

Therapeut worden

Waarschijnlijk heb je een enorme passie voor het helpen van anderen op een holistische manier, en is die passie de reden om een eigen praktijk te starten.

Maar als je klaar bent om die volgende stap te zetten en je eigen praktijk te openen, komen er veel nieuwe uitdagingen op je pad. Je bent dan ineens ook ondernemer. In deze blog vertel ik je de belangrijkste basics die je moet weten om een succesvolle therapeut te worden met een succesvolle praktijk.

De voorbereiding: een goede basis is het halve werk

Voordat je de deuren van je praktijk opent, moet je je natuurlijk goed voorbereiden. Met een eigen praktijk komen een hoop verantwoordelijkheden kijken. Financieel, juridisch en tegenover je klanten. Nu wil ik je natuurlijk niet ontmoedigen! Misschien bevind je je op onbekend terrein, maar met een goede voorbereiding komt het goed. Het begint allemaal met een helder plan:

  • Kies je doelgroep: het kiezen van een doelgroep voelt voor veel gezondheidsprofessionals als een beperking, maar het tegendeel is waar. Door te kiezen voor een specifieke groep, kun je veel effectiever communiceren, je aanbod duidelijker formuleren en beter in de behoeften van je klanten voorzien. Zo trek je gerichter cliënten aan. 
  • Marktonderzoek: verken de vraag naar jouw expertise in de regio. Kijk ook naar de concurrentie en onderscheid jezelf met een unieke aanpak.
  • Ondernemingsplan: Een duidelijk plan met doelen, strategieën en een financiële prognose helpt om gefocust te blijven en potentiële uitdagingen alvast te hebben uitgedacht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een handige tool om een plan op te stellen is het Business Model Canvas. Meer daarover lees je hier.

Juridische en regelgevingskwesties

Het geeft rust als je de randvoorwaarden goed hebt geregeld, passend bij jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • KvK-registratie: schrijf je praktijk in bij de Kamer van Koophandel. Dit maakt je officieel ondernemer en geeft je een BTW-nummer.
  • Beroepsverenigingen: je kunt overwegen om lid te worden van verenigingen zoals bijvoorbeeld CAT of BATC. Dit vergroot je geloofwaardigheid en zorgt ervoor dat je cliënten in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor vergoeding via hun zorgverzekeraar.
  • Verzekeringen: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk om jezelf te beschermen tegen eventuele claims. Laat je daarnaast goed informeren welke verzekeringen voor jouw situatie van toepassing zijn.

Meer over het juridische aspect van een eigen praktijk lees je hier.

Locatie en praktijkruimte: fysiek of virtueel?

Het kiezen van de juiste setting voor je praktijk is een belangrijk onderdeel. Ga je fysieke behandelingen geven dan zul je een locatie moeten kiezen voor je praktijk. Maar misschien heb je een digitaal aanbod en kun je er ook voor kiezen om geen praktijkruimte te nemen. We zetten de voordelen op een rij:

Fysieke praktijkruimte:

  • Voordelen: directe interactie met cliënten en een professionele uitstraling.
  • Tips: zorg voor een rustige en uitnodigende ruimte met comfortabele stoelen, zachte verlichting en natuurlijke elementen.

Online praktijk:

  • Voordelen: meer flexibiliteit en een groter bereik omdat je niet aan één locatie gebonden zit. Ideaal voor therapeuten die consulten via Zoom of andere platforms aanbieden.
  • Aandachtspunten: zorg voor een stabiele internetverbinding en een goed verlichte, professionele achtergrond.

Een combinatie van beiden (hybride) is natuurlijk ook mogelijk.

Administratie en boekhouding: houd het overzichtelijk

Niemand wordt enthousiast van papierwerk, maar het is wel heel belangrijk om je administratie en boekhouding goed op orde te hebben:

  • Boekhoudsoftware: programma’s zoals bijvoorbeeld Moneybird helpen om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk bij te houden.
  • Cliëntenadministratie: dit moet voldoen aan de privacyrichtlijnen van de AVG. Overweeg beveiligde software om de gegevens van cliënten te beschermen.
  • Facturatie: maak het eenvoudig voor cliënten om te betalen met facturen die de nodige details bevatten en voldoen aan de wettelijke eisen.
  • Praktijkadministratie: wil je nou alles in één? Dan is MijnDiAd een perfecte tool. MijnDiAd is een praktijkadministratie software speciaal ontwikkeld voor ondernemers werkzaam in de holistische zorg. Je kunt gemakkelijk je afspraken vastleggen, facturen beheren, je boekhouding bijhouden, maar ook een beveiligde videobel omgeving opzetten, betalingen regelen, afspraakherinneringen sturen of b.v. een verjaardagsgroet. 

Marketing: hoe vind je je eerste cliënten?

Als je therapeut wordt en een eigen praktijk wilt runnen, is marketing niet weg te denken om zichtbaar te worden en je praktijk te laten groeien. Marketing is een veelomvattend begrip waar je gerust urenlang aan kunt werken. Begin met de basics en maak ook hiervoor weer een helder plan. Wat kun je doen?

  • SEO en bloggen: schrijf waardevolle content die relevant is voor je doelgroep en gebruik zoekwoorden zoals ‘beter slapen’ om hoger te scoren in zoekmachines. Waarom je als therapeut moet bloggen, lees je hier.
  • Social Media: deel inspirerende verhalen, tips en cliëntervaringen (anoniem) op platforms zoals Instagram en LinkedIn.
  • Netwerken: sluit je aan bij lokale groepen of online communities zoals Healthy You, Healthy Business en woon evenementen bij om je netwerk te vergroten. Zo werk je meteen aan je bekendheid/zichtbaarheid.

Sales

Sales wordt vaak geassocieerd met iets opdringerigs en negatiefs, maar niets is minder waar. Sales is simpelweg het proces van het verkopen van producten of diensten aan klanten. Het gaat niet alleen om de transactie zelf, maar ook om het opbouwen van relaties, het begrijpen van de behoeften van de klant en het bieden van oplossingen die waarde toevoegen. Zie sales dan ook als helpen.

Waar het in een commerciële setting (zoals de autoverkoper) vaak draait om cijfers en targets, ligt de focus in ons vak juist op het begrijpen van behoeften en het opbouwen van vertrouwen. Het begint al bij het eerste contact, hier draait het niet om ‘zoveel mogelijk verkopen’, maar om samen te bekijken hoe jouw therapie kan ondersteunen bij hun specifieke uitdagingen. Je hoeft hierbij de cliënt niet te overtuigen, alleen luisteren en kijken of er een oprechte match is tussen wat je biedt en wat de cliënt zoekt.

Wees transparant over de mogelijkheden, de resultaten en de kosten. Niemand houdt van verborgen kosten. Hiermee geef je niet alleen duidelijkheid, maar geef je ook ruimte voor cliënten om in alle rust na te denken over de mogelijkheden. Veel therapeuten merken bijvoorbeeld dat cliënten het waarderen als er introductiesessies zijn, waarmee ze laagdrempelig kennis kunnen maken met jouw aanpak.

Een vertrouwensband opbouwen is daarbij net zo belangrijk. Geef jouw cliënten het gevoel dat ze niet zomaar een ‘klant’ zijn door bijvoorbeeld een korte check-in of ruimte voor vragen in te bouwen na een sessie. Die oprechte aandacht en betrokkenheid stelt mensen op hun gemak, wat vaak ook zorgt dat zij voor een langer traject kiezen. De kracht van ‘sales’ in onze branche zit uiteindelijk in die persoonlijke en authentieke aanpak, die cliënten laat zien dat ze bij jou in goede handen zijn.

Blijven leren

Een succesvolle praktijk runnen betekent dat je mee moet bewegen met ontwikkelingen in de wereld. Jezelf ontwikkelen als ondernemer en therapeut staat eigenlijk nooit stil. Volg cursussen en workshops om op de hoogte te blijven van de nieuwste methoden en trends. Dit doe je niet alleen om zelf te groeien,  maar ook om je cliënten de beste ondersteuning te kunnen blijven bieden.

Therapeut worden en een eigen praktijk starten is een spannende stap die misschien best wat uitdagingen kent, maar ook veel beloning en voldoening geeft. Door je goed voor te bereiden, je zaken op orde te hebben en met een heldere marketingstrategie aan de slag te gaan, leg je de basis voor een succesvolle praktijk. Wat houd jou nog tegen om een therapeut te worden met een eigen praktijk?

Wil je een nóg betere ondernemer en therapeut worden? Download dan mijn gratis e-book ‘Succesvol ondernemen als therapeut, coach of lichaamswerker’ hier: 

Deel dit artikel met jouw netwerk