Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kan je leren
Motivatie maakt het verschil tussen falen en successen behalen

Het ondernemerschap is complex en vergt meer dan alleen ‘wat motivatie’. Het vermogen om jezelf te blijven motiveren, vooral in moeilijke tijden, kan het verschil maken tussen falen en succes behalen. In dit artikel geef ik je handige tips voor duurzame motivatie. 

Maar eerst, wat is motivatie eigenlijk? Motivatie bestaat uit drie belangrijke onderdelen, namelijk: 

 1. Zelfbewustzijn: motivatie begint met zelfbewustzijn. Begrijp je drijfveren, je waarden en je sterke en zwakte punten. 
 2. Intrinsieke motivatie: externe beloningen en erkenning zijn voor de korte termijn. Streven naar innerlijke voldoening en passie voor wat je doet, leidt tot duurzame motivatie.
 3. Verbondenheid met je doelen: doelen stellen op zich motiveert, maar een emotionele connectie met waar je wil uiteindelijk wil staan, maakt de weg er naartoe draaglijk. 

Zonder motivatie kun je misschien een tijdje doorgaan op discipline, maar ergens aan werken waar je, vanuit passie, daadwerkelijk voor gemotiveerd bent, hou je langer vol, toch?

Dus, hierbij mijn tips: 

 • Stel duidelijke doelen: bepaal haalbare doelen en definieer deze helder. Dit geeft je een duidelijk richtpunt en maakt het gemakkelijker om je te realiseren waar je voor werkt.

 

 • Breek grote doelen op in kleine taken: grote doelen kunnen overweldigend lijken. Verdeel ze in kleinere, duidelijke en behapbare taken. Elke voltooide taak zal een gevoel van voldoening geven wat je motiveert om aan de volgende te beginnen.

 

 • Creëer een inspirerende werkomgeving: een werkplek waar je graag bent geeft extra energie en focus. Hang wat inspirerende citaten of wat mooie foto’s op.

 

 • Beloon jezelf: erken jezelf voor je prestaties, hoe klein of groot ze ook zijn. Dit werkt enorm stimulerend. Deel ze ook met anderen, want dan kunnen we elkaar inspireren en motiveren!

 

 • Zoek naar inspiratie: waar motivatie idealiter uit jezelf komt, kun je inspiratie opzoeken. Lees boeken, luister naar podcasts of volg mensen die je inspireren. Dit kan nieuwe perspectieven bieden.

 

 • Mindfulness en meditatie: door regelmatig aan mindfulness en meditatie te doen kun je leren om je gedachten te sturen. Ook met stressvolle momenten zul je beter leren omgaan. 

 

 • Levenslang leren: echte motivatie wordt aangewakkerd door een verlangen naar groei. Blijf nieuwsgierig, blijf leren. 

 

 • Accepteer tegenslagen en wees flexibel: ze zijn onvermijdelijk, maar hoe je met tegenslagen omgaat bepaalt je veerkracht. Accepteer dat niet alles volgens plan zal verlopen en zie elke tegenslag als een kans om te leren, aan te passen en sterker te worden. 

 

 • Bouw een netwerk op: zorg voor een vangnet van gelijkgestemde ondernemers. Zij begrijpen je uitdagingen en een goede dosis empathie werkt motiverend om altijd weer door te gaan.

 

Motivatie is geen constante, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en moet onderhouden. Ik hoop dat deze tips jou helpen om vastberaden en gemotiveerd te blijven. Onthoud dat elke stap, hoe klein ook, je dichter bij je doelen brengt. Blijf gemotiveerd en laat niets je ondernemersspirit doven!

Deel dit artikel met jouw netwerk