Leren is gezond en laat je groeien als mens én ondernemer

Dat leren je leven kan verrijken, dat is algemeen bekend. Maar wist je dat leren ook daadwerkelijk goed is voor je gezondheid? In deze blog leg ik uit waarom leren niet alleen een manier is om je kennis en vaardigheden uit te breiden, maar ook een onderdeel vormt van een gezonde levensstijl.

Een leven lang leren

Leren stimuleert de hersenen op een manier die vergelijkbaar is met fysieke oefening voor het lichaam. Het houdt de hersenen actief en bevordert de ontwikkeling van nieuwe neurale verbindingen. Deze verbindingen helpen de cognitieve achteruitgang, die met de leeftijd komt, te vertragen. Volgens verschillende studies wordt je mentale gezondheid beter door je hele leven lang te blijven leren. Het vermindert namelijk stress en het vergroot je zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Moet je dan perse iets leren op zakelijk gebied? Nee dat hoeft niet. Als ondernemer is het natuurlijk wel slim om op zakelijk gebied door te blijven leren, maar leren in de breedste zin van het woord is gezond.

Hierbij wat inspiratie:

  • Leer een nieuwe taal: het leren van een nieuwe taal kan je hersenen op verschillende manieren uitdagen en het is een waardevolle vaardigheid in de huidige wereld waarin iedereen met elkaar verbonden is. Apps zoals Duolingo of cursussen bij een lokale onderwijsinstelling kunnen een goed startpunt zijn.
  • Volg een online cursus in een onbekend veld: er zijn heel veel platforms waar je cursussen kunt volgen in onderwerpen variërend van AI tot tuinieren. Kies eens iets buiten je comfortzone en daag jezelf uit.
  • Start een DIY project: leer door te doen. Of het nu gaat om het bouwen van je eigen meubels, het kweken van een moestuin of een handwerkproject; hands-on ervaringen kunnen ongelooflijk leerzaam en bevredigend zijn.
  • Doe vrijwilligerswerk: je denkt er misschien niet meteen aan, maar van vrijwilligerswerk kun je heel veel leren. Je ontmoet nieuwe mensen, bent in een nieuwe omgeving of leert misschien ook wel nieuwe vaardigheden. Het verrijkt je als mens enorm om te leren door iets bij te dragen.
  • Ga op een culinaire ontdekkingsreis: leren hoe je gerechten uit verschillende culturen kunt bereiden, kan een avontuurlijke en smakelijke manier zijn om iets nieuws te leren. Zoek recepten online, in kookboeken of volg een kookcursus om je horizon te verbreden.

Samen verder leren in de Healthy You, Healthy Business Community

Naast bovenstaande inspiratie is het voor ondernemers natuurlijk het belangrijkste om op zakelijk gebied te blijven ontwikkelen. Nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden komen je bedrijf alleen maar ten goede. Maar leren hoef je niet alleen te doen! In de community Healthy You, Healthy Business komen gelijkgestemde ondernemers samen om te ontwikkelen en verder te leren in een ondersteunende en motiverende omgeving. Elke maand wordt er een ander thema van het ondernemerschap belicht waardoor de leden gericht werken aan het verbeteren van specifieke facetten van hun ondernemerschap.

Thema-gebaseerd leren

Thema-gebaseerd leren brengt een groot voordeel met zich mee, namelijk focus en het dieper ingaan op een specifiek onderwerp waardoor je een grondiger begrip krijgt van de geleerde stof. Het helpt ondernemers om gerichte kennis op te bouwen en strategieën te ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in hun bedrijfsvoering. Of het nu gaat om financieel beheer, marketingstrategieën, klantrelaties of productiviteit.

Dus, of je nu al langer ondernemer neemt of net begint, er is altijd ruimte voor groei en verbetering. Word lid van de community en verbeter niet alleen je zakelijke vaardigheden, maar ook je persoonlijke groei en gezondheid. En je vergroot ook nog eens je netwerk! Samen leren we, groeien we en bouwen we aan een gezondere toekomst voor onszelf en onze praktijken.

Deel dit artikel met jouw netwerk