Waarom een goede nachtrust belangrijk is voor ondernemers
De Internationale dag van de slaap vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voor het begin van de lente. Een belangrijke dag om stil te staan bij het belang van slaap. Slaap is meer dan een pauze tussen drukke dagen, want als je slaapt herstellen lichaam en geest. Het is dus niet alleen fijn om goed te slapen, maar dus ook zeer nodig.
Nachtrust voor succes
Als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan goed voor je bedrijf zorgen? Een goede nachtrust maakt ons scherper en alerter en is essentieel voor creativiteit en besluitvaardigheid. Hier zijn enkele tips om je nachtrust te verbeteren. Ze klinken misschien cliché, maar het is altijd goed om eraan herinnerd te worden. Laten we deze Internationale Dag van de Slaap als motivatie gebruiken om ermee te starten!
Tips voor een betere nachtrust
- Regelmaat is key: probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt om je interne klok te reguleren.
- Creëer een slaapritueel: dit klinkt misschien zweverig, maar ontwikkel simpelweg een avondroutine die je helpt te ontspannen voor het slapen gaan. Dit kan lezen, een warm bad, of lichte yoga oefeningen zijn.
- Zorg voor een fijne slaapomgeving: geef gerust wat geld uit aan een comfortabel matras en kussens. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, koel en stil is.
- Beperk cafeïne en alcohol: waarschijnlijk is het je niet onbekend, maar het werkt echt. Vermijd cafeïne tenminste 6 uur voor je naar bed gaat; zo lang duurt het minimaal voor de cafeïne voldoende uit je lichaam is. De afbraak van één glas alcohol duurt ongeveer 1,5 uur.
- Vermijd zware/vette maaltijden voor het slapen: eet geen zware of vette maaltijden binnen 2-3 uur voor het slapen. Je lichaam heeft dan meer energie nodig om dit te verteren. Dit kan ongemak veroorzaken en je slaap beïnvloeden.
- Beperk schermgebruik: het blauwe licht van schermen kan je slaapcyclus verstoren. Probeer een uur voor het slapengaan schermen te vermijden. Lees bijvoorbeeld een boek om te ontspannen. Ook kan het helpen om ‘s avonds een blauwlichtfilter bril op te zetten.
- Beweeg regelmatig maar met beleid: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen je slaapkwaliteit te verbeteren, maar vermijd zware oefeningen vlak voor bedtijd. Je valt hierdoor makkelijker en sneller in slaap en je hoeveelheid diepe slaap zal toenemen. Laat dat nu net de slaapfase zijn waarin je lichaam volledig ontspant en herstelt, zowel fysiek als mentaal.
- Vermijd stress: makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen ervaart weleens stress, maar je kunt leren om hier goed mee om te gaan. Gebruik stressmanagementtechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of schrijven in een dagboek om te kalmeren voor het slapen.
- Laad op door natuurlijk daglicht: natuurlijk licht overdag helpt je slaap-waakcyclus te reguleren. Probeer dus dagelijks ook wat tijd buiten door te brengen.
- Vermijd lange dutjes: na een lange werkdag even op de bank slapen, heel fijn! Maar lange dutjes, vooral laat op de dag, kunnen je nachtrust beïnvloeden. Beperk je siësta tot 20-30 minuten en het liefst niet te laat op de dag.
- Gebruik het bed alleen voor slaap en intimiteit: hierdoor associëren je hersenen het bed alleen met slapen, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen.
- Overweeg een slaapdagboek: heb je serieuze problemen met je nachtrust? Probeer eens bij te houden wat je eet, je activiteiten en hoe je vervolgens slaapt. Zo kun je patronen herkennen die je slaap beïnvloeden.
Een goede nachtrust is gezond
Met deze tips kun je de kwaliteit van je nachtrust verbeteren, wat je gezonder en productiever maakt! Elke maand behandelen we in de HYHB-community een specifiek thema van het ondernemerschap. Vind je zelfzorg interessant? In juli en augustus wordt dit thema uitgebreid behandeld. Een goede nachtrust vormt de basis voor een gezond en evenwichtig leven, en door hier actief aan te werken, kun je jouw welzijn en succes positief beïnvloeden. Start vandaag nog met het optimaliseren van je nachtrust – je verdient het!