Omarm de mantra ‘Done is better than perfect’

Als holistisch therapeut of coach ben je gepassioneerd bezig anderen te helpen op hun reis naar een betere mentale, emotionele en fysieke gezondheid, maar tegelijkertijd moet je aandacht besteden aan de groei van je praktijk én je eigen gezondheid. Vandaag wil ik het hebben over de valkuil van perfectionisme, waar veel ondernemers intrappen. De mantra die we hierbij voor onszelf mogen herhalen is: ‘done is better than perfect’. Laten we ontdekken hoe deze quote van Sheryl Sandberg jouw zakelijke groei kan versterken.

Groeien zonder perfectionisme

In ons streven naar succes en erkenning willen we vaak alles perfect doen. Als therapeut of coach streef je ernaar om de best mogelijke zorg en begeleiding aan je klanten te bieden. Maar dit verlangen naar perfectie kan leiden tot verlammende effecten, zowel in de ontwikkeling en groei van je praktijk als in het perfectioneren van behandelplannen of je (online) trajecten. Het streven naar perfectie kan je tegenhouden om vooruitgang te boeken.

Het najagen van perfectie kan ook leiden tot starheid. Wanneer je vasthoudt aan perfecte plannen, loop je wellicht kansen voor zakelijke groei en ontwikkeling mis. Want in de tijd dat jij je plan aan het perfectioneren bent, wordt jouw potentiële klant geholpen door een ander. Als ondernemer is flexibiliteit en aanpassingsvermogen van onschatbare waarde.

De principes van ‘done is better than perfect’ toepassen

Begin: in plaats van te wachten tot alles perfect is uitgewerkt, begin je met wat je hebt. Dit geldt voor het opzetten van je praktijk, het lanceren van je website en het aanbieden van je dienst(en). Door te beginnen, geef je jezelf de kans om te leren en te groeien terwijl je onderweg bent.

Bouw stap voor stap: bouw je praktijk geleidelijk op. Begin met de basis en breid langzaam uit. Je hoeft niet meteen alles perfect te hebben; je kunt gaandeweg groeien.

Wees zichtbaar: laat jezelf zien, zelfs als niet alles perfect is. Jouw boodschap is belangrijk en verdient gehoord te worden. Je hoeft niet meteen een uitgebreide website te hebben; zelfs een eenvoudige landingspagina kan al een krachtige tool zijn.

Experimenteer en optimaliseer: probeer verschillende benaderingen uit in je werk en je marketinginspanningen. Wat werkt het beste voor jou en jouw ideale klant? Pas je aanpak aan op basis van de inzichten en resultaten die je opdoet.

Zelfzorg: onthoud dat je ook een mens bent en dat het oké is om niet perfect te zijn. Voorkom overmatige stress en zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal.

Dus..

Als holistisch werkende therapeut of coach draag je waardevol bij aan het welzijn van anderen, maar om je eigen praktijk te starten of zakelijk te groeien is perfectie niet nodig! Het omarmen van de mantra ‘done is better than perfect’ kan je echt helpen om vooruitgang te boeken, groei te stimuleren en flexibel te blijven in je ondernemersreis. Perfectie is niet het doel; het gaat om de reis zelf en de waardevolle lessen die je onderweg leert. Sta jezelf toe om imperfect te zijn terwijl je je passie volgt en anderen helpt.

Lijkt het je interessant om met andere holistische ondernemers te sparren over dit onderwerp? Sluit je dan gratis aan bij de community.

Deel dit artikel met jouw netwerk