Zo ga je ontspannen de vakantie in

Vakantie voorbereiden

Hoe bereid jij je als ondernemer voor om ontspannen de vakantie in te gaan en na de vakantie niet meteen weer in de dagelijkse waan van de dag te belanden?

Hier zijn enkele tips om dit jaar met een leeg bureau, een lege agenda én een leeg hoofd je vakantie in te gaan. Doe er je voordeel mee!

Voor je vakantie

Plan vooruit: zorg ervoor dat je taken en projecten op tijd afrondt of in ieder geval op een punt brengt waar ze tijdelijk kunnen worden gepauzeerd. Maak een duidelijke planning van wat er echt nog moet gebeuren voordat je vertrekt. En als je bijvoorbeeld met Calendly werkt, vergeet dan niet om je agenda te actualiseren.

Informeer je klanten: zet een paar weken voor je vakantie een tekstje onder je e-mail handtekening en plaatst het op de contactpagina van je website.

Automatiseer en delegeer: automatiseer zoveel mogelijk taken die tijdens je afwezigheid moeten doorgaan, zoals het inplannen van social media posts. Werk je met een Virtual Assistant? Delegeer dan zoveel mogelijk werk.

Stel een out-of-office melding in: stel een e-mailmelding in waarin je je afwezigheid en terugkeerdatum vermeldt, evenals contactinformatie van de vervangende contactpersoon (als die er is). Je kunt de melding eventueel een dag eerder laten ingaan.

Zorg voor niet teveel afspraken in je laatste werkweek: plan niet te veel afspraken en houd ruimte in je agenda. Plan sowieso geen afspraken of telefoontjes op je laatste werkdag. Zo bouw je al langzaam af.

Planning eerste werkweek na je vakantie: zorg ervoor dat je helder hebt wat je de eerste week na je vakantie te doen hebt.

Werkplek opgeruimd en schoon: haal alle papieren van je bureau, doekje erover en je bent ready for take-off!

Tijdens je vakantie

Zet meldingen uit: probeer zoveel mogelijk meldingen uit te schakelen, zodat je echt kunt ontspannen en niet constant aan het werk wordt herinnerd.

Controleer werk af en toe (als het echt niet anders kan): als het echt nodig is, plan dan een vast tijdstip per dag om je e-mails of socials te checken in plaats van dit constant te doen.

Na je vakantie

Plan een bufferperiode: plan een bufferperiode van een dag of twee in, voordat je weer volledig aan het werk gaat. Gebruik deze tijd om je mails af te handelen en je in te lezen.

Houd je agenda licht: probeer de eerste week na je terugkomst niet te vol te plannen met afspraken. Plan sowieso op je eerste werkdag geen afspraken en telefoontjes. Zo bouw je langzaam op.

Begin met prioriteiten: bekijk je agenda en planning die je voor je vakantie hebt gemaakt en controleer of de prioriteren nog steeds kloppen. Werk eerst aan de meest dringende en belangrijke zaken.

Zorg voor jezelf: geef jezelf de tijd om weer in het werkritme te komen.

Ik wens iedereen een hele fijne, relaxte vakantie 😎! 

Deel dit artikel met jouw netwerk