Wat is jouw relatie met geld?

Geld. Een woord dat je dagelijks hoort, dat je keuzes beïnvloedt en waar je misschien soms van wakker ligt. Geld is veel meer dan alleen een munt, biljet of bitcoin. De relatie die je met geld hebt is vaak complex en wordt gevormd door (vroegere) ervaringen.

Toen ik jong was, begreep ik nog niet helemaal wat geld precies inhield. Mijn ouders deden hun best om me de waarde ervan te leren begrijpen en legden de nadruk op het belang van sparen. “Geld groeit niet aan bomen,” zeiden ze. Ze leerden me sparen voor dingen die ik graag wilde hebben. Daar is niets mis mee en ik ben ze er nog steeds dankbaar voor. Maar deze benadering zorgde er ook voor dat het een doel op zich werd en ik het moeilijk vond om vanuit overvloed te denken.

Onder ‘denken vanuit overvloed’ bedoel ik het loslaten van het idee dat er altijd een specifiek streefbedrag op mijn spaarrekening moet staan en vertrouwen te hebben in de toekomst, zonder angst voor tekorten. Dit betekent kansen zien (waar anderen misschien beperkingen zien) en focussen op groei en mogelijkheden, in plaats van mij blind te staren op besparen en het vermijden van uitgaven.

Deze realisatie was wel een eyeopener voor mij en heeft mijn perspectief veranderd. Gelukkig maar, want in de wereld van het ondernemerschap, waar kansen en onzekerheden hand in hand gaan, stelt het denken vanuit overvloed je in staat om verder te kijken dan de korte termijn financiële beperkingen.

Uiteindelijk gaat het om de keuzes die je maakt vanuit jouw waarden en de balans tussen genieten en doelen behalen. Geld is een middel om een leven te leiden dat rijk is aan ervaringen, relaties en voldoening, in plaats van een doel op zich.

Tips

Hoe is jouw relatie met geld? Ik geef je graag enkele tips om een gezonde relatie met geld op te bouwen:

  1. Creëer bewustzijn over je overtuigingen over geld: onderzoek de overtuigingen die je hebt over geld en waar ze vandaan komen. Zijn ze nuttig en constructief of belemmeren ze je groei?
  2. Stel doelen en maak een plan: bepaal wat je wilt bereiken met je geld en maak een plan om die doelen te bereiken. Dit kan variëren van het afbetalen van schulden tot het sparen voor de aanleg van een mooie tuin waar je je thuis voelt of juist voor een potje voor later.
  3. Leef met je middelen: leer om binnen je middelen te leven en te genieten van wat je hebt, in plaats van altijd naar meer te streven. Budgetteren kan hierbij helpen.
  4. Investeer in jezelf: investeer in je gezondheid, maar ook in je eigen ontwikkeling door middel van educatie, training of ervaringen die je persoonlijke groei bevorderen.
  5. Wees vrijgevig: deel je rijkdom met anderen door te geven aan goede doelen of mensen die het harder nodig hebben. Het geven kan een gevoel van voldoening en verbondenheid geven.
  6. Zoek een balans tussen heden en toekomst: leer om te genieten van het moment, maar vergeet niet te plannen voor de toekomst. Vind een balans tussen het vervullen van je behoeften nu en het sparen voor later.

De hele maand maart behandelen we het thema ‘ondernemersmindset’ in de Healthy You, Healthy Business community. Nieuwsgierig? Word dan gratis lid en neem een kijkje!

Deel dit artikel met jouw netwerk