Weet jij wat jouw blinde vlekken zijn?

Blinde vlek

Als therapeut, coach of lichaamswerker ben je gedreven door je passie voor het vak. Je streeft ernaar om anderen te helpen hun welzijn te verbeteren. Maar vaak, in de drukte van het runnen van een eigen praktijk, kun je onbedoeld blinde vlekken ontwikkelen die je succes en daarmee je omzet kunnen beperken. Deze blinde vlekken zijn gebieden waar we ons (nog) niet bewust zijn van onze eigen beperkingen.

Iedereen heeft deze blinde vlekken, want de hersenen maken namelijk automatisch veronderstellingen en we hebben bewust of onbewust vooroordelen. De meeste beslissingen worden dan ook door ons onbewuste brein gemaakt. Als je je achteraf realiseert dat het een vooroordeel was, kun je denken dat het een vergissing was, maar de wetenschap noemt dit blinde vlekken.

En die blinde vlekken kunnen, zeker ondernemers, behoorlijk in de weg staan. Volgens onderzoek van het Strategisch Advies Centrum faalt 70 procent omdat ze hun zwakheden niet erkennen of accepteren en geen hulp zoeken bij anderen.

Bekijk jezelf met de ogen van een ander

Het is dus duidelijk dat je je blinde vlekken moet identificeren en deze aan moet pakken. Maar hoe kun je iets veranderen wat je zelf niet ziet?

Blinde vlekken van een ander herkennen is makkelijker dan die van jezelf te zien. Vraag daarom eens advies aan anderen. Vraag om feedback van collega’s, klanten en andere ondernemers in de HYHB-community. Advies vragen is geen teken van zwakte, maar toont leiderschap en is een teken van intelligentie. Met deze informatie kun je jezelf bekijken vanuit het perspectief van anderen.

Hieronder vind je enkele vragen die je kunt gebruiken om feedback bij een ander op te halen:

  • Waarin vind je mij uitblinken?
  • Wat maakt mij uniek?
  • Waar zou je mij advies over vragen?
  • Welk talent benut ik onvoldoende volgens jou?
  • Als je één ding (gedrag) aan mij zou kunnen veranderen, wat is dat dan?
  • Wanneer vond je mij de beste versie van mezelf?
  • Wat weet ik niet van mezelf, maar is wel goed om te weten?
  • Wat zijn volgens jou mijn grootste groeimogelijkheden?
  • Hoe zou je mijn communicatie- of samenwerkingsstijl omschrijven?
  • Welke waarde voeg ik toe aan ons team of onze samenwerking?

Door deze vragen te stellen, kun je een breed scala aan feedback ontvangen die je kan helpen om jezelf beter te begrijpen en te verbeteren.

Tackel de vlek

Ben je erachter wat jouw blinde vlekken zijn? Dan kun je deze tackelen! Accepteer dat de blinde vlek bestaat en dat deze invloed heeft op je praktijk/onderneming. Ga hier wel mee aan de slag en leer meer over het gebied van de blinde vlek. Dit kan door middel van cursussen, workshops, of zelfstudie. De nieuwe kennis die je hebt geleerd pas je toe om de blinde vlek aan te pakken. En als laatste stap in dit proces kun je regelmatig beoordelen of de veranderingen effect hebben.

Blinde vlekken zijn niet iets om je voor te schamen; ze zijn een natuurlijk onderdeel van groei en ontwikkeling. Door ze te identificeren en aan te pakken, kun je je praktijk naar een hoger niveau tillen en je omzet verhogen. Het klinkt cliché, maar onthoud dat het pad naar succes een reis is van constante zelfverbetering en aanpassing. 

Deel dit artikel met jouw netwerk