Welke petten draag jij allemaal als ondernemer?

“We hebben allebei teveel petten op”.

Dat is wat ik van de week hoorde toen ik een kennismakingsgesprek had met een hele leuke ondernemer. En dat hoor ik vaker bij ondernemers die al een tijdje succesvol bezig zijn en uit hun jasje groeien.

In de opstartfase heb je nog alle petten op; die van meewerkend voorman/vrouw, manager en ondernemer. En dat is in de eerste fase ook logisch en helemaal prima. Maar als je gaat groeien is het belangrijk om regelmatig naar de invulling van je eigen rol te kijken. En bereid zijn te veranderen, want als jij dat doet, dan pas kan je bedrijf mee veranderen. En dat is absoluut noodzakelijk om met je onderneming succesvol door te groeien naar de volgende fase.

Als je wilt opschalen dan kan het niet anders dat je de juiste mensen om je heen verzamelt die werkzaamheden van jou gaan overnemen. Een goed team dat haar verantwoordelijkheden kent, zorgt ervoor dat jij je kan focussen op de ontwikkeling van jouw rol, de business en de strategische doelstellingen. Maar in de beginfase is het financieel vaak nog niet haalbaar om mensen in vaste dienst te nemen. En buiten het financiële stuk, brengt het ook weer andere uitdagingen met zich mee.

‘Ik wens je veel personeel’

Ken je deze uitspraak? Dat zeg je als je iemand niet echt aardig vindt . Medewerkers zijn letterlijk en figuurlijk de meest kostbare assets van een bedrijf en daar moet je dus goed voor zorgen. Maar dit vraagt weer om heel andere leiderschapsvaardigheden. Denk dus goed na hoe je jouw team wilt inrichten; nu en richting de toekomst. Welke rollen zijn er op strategisch, tactisch en operationeel gebied in te vullen?

Ben je nog niet toe aan vast personeel, overweeg dan eens de optie om een Virtual Assistant in te huren. Het scheelt je loonkosten, premies om af te dragen en een dure kantoorplek. Daarnaast zijn VA’s flexibel inzetbaar en op of af te schalen wanneer jij maar wilt. Ook ben je niet gebonden aan geografische beperkingen en heb je dus toegang tot de beste allrounders en/of specialisten.
De werkzaamheden die je kunt uitbesteden aan een VA zijn enorm. In een notendop:

  • Projectmanagement
  • Online Marketing
  • Social media
  • Technisch Web Support
  • Copywriting
  • Officemanagement
  • Eventmanagement
  • Sales & Klantenservice
  • Financieel Support
Hoe dat gesprek met die ondernemer afliep?

Hun plan en processen zijn helemaal op orde, dus daar kon ik ze niet bij helpen. Maar door met elkaar te sparren kon ik wel haar gedachtegang bevestigen: in de huidige situatie zijn ze het meest geholpen door zelf zoveel mogelijk operationele taken af te stoten aan iemand en (nog) niet iemand erbij te halen die meer aan de strategische en creatieve kant zit.

Ook eens sparren met iemand met een frisse blik? Boek dan een Quickscan & Sparsessie met mij. Tijdens dit gesprek geef ik jou meer inzicht waar je binnen je bedrijf werkzaamheden kan structureren, optimaliseen en/of uitbesteden en welke praktische vervolgstappen je op korte termijn kunt nemen.

Deel dit artikel met jouw netwerk